Yayınların Kurumsal Arşive Eklenmesi

Yayınların Kurumsal Akademik Açık Erişim Sistemine Eklenmesi İçin Lisans Uygunluk Kontrolü

Araştırmacılarımız dergilerin telif hakkına uygunluk için makalelerinin hakem kontrolünden geçmiş, dergi tarafından yayınlamak üzere biçimlendirilmemiş versiyonunu Kurumsal Akademik Arşiv sistemimize yükleyebilirler. 

Bunun için SHERPA/RoMEO platformunu kullanarak dergilerin telif koşulları hakkında bilgi sahibi olabilirler.

SHERPA / RoMEO Platformunu Kullanarak Kurumsal Akademik Açık Erişim Sistemine Hangi Versiyonun Eklenebileceğini Belirleme

Bir makalenin (veya paylaşmak istediğiniz diğer herhangi bir bilimsel çalışmanın) Kurumsal Arşive eklenmeden önce aşağıdaki 3 maddeyi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir;

·        ambargo süreleri

 ·        yayın sözleşmenizin şartları

 ·        uygun versiyonu yayınlamak

SherpaRomeo platformunun kullanılması: "Journal of Marketing" dergisi örneği

?

SHERPA / RoMEO dergileri arşivleme politikalarına göre yeşil, mavi, sarı veya beyaz olarak kodlar ancak her dergi için sayfada yer alan şartlar ve koşulları bölümü ayrıca önemlidir.

 "Journal of Marketing" dergisi makaleleri için öncelikle şu bilgiler yer alır;

·        Yazar pre-print* versiyonu arşivleyebilir

 ·        Yazar post-print** versiyonu arşivleyebilir

·        Yazar yayıncı versiyonunu*** (publisher’s version/PDF) arşivleyemez

Peki bunlar ne anlama geliyor: Bu çalışmanın yazarı pre-print veya post-print versiyonlarını Kurumsal Akademik Açık Erişim Sisteminde yayınlayabilir. Bu örnekte içerik, yayıncı versiyonu ile aynı olacağından, yazarın post-print’i yayınlaması önerilmektedir.

Burası önemli çünkü makalenin yayıncı versiyonuna erişim abonelik gerektirmektedir. Bu makalenin yazarı, post-print’i Kurumsal Akademik Açık Erişim Sisteminde yayınladığında, makalenin yayıncı versiyonuna (publisher’s version/PDF) bağlantı vermelidir. Böylece bu makaleyi arayan biri kütüphane veya kişisel abonelik yoluyla Journal of Marketing dergisine erişebiliyorsa, makalenin yayıncı versiyonunu okurken sorun yaşamayacaktır. Bir yazar makalesinin post-print versiyonunu Kurumsal Akademik Açık Erişim Sisteminde yayınladığında, içerik, aboneliği olmayanlar için ücretsiz yani açık erişim olacaktır.

*Pre-print: Ön baskı olarak da isimlendirilen preprint makalenin bir dergiye gönderildiği orijinal halidir. Yazarlar diğer araştırmacılardan preprint versiyonun değerlendirilmesi için yardım talep etmiş olsalar da preprint versiyon resmi bir meslektaş incelemesi sürecinden (peer review process) geçmemiş kabul edilir. Preprintler fiziksel olarak genellikle bir dönem ödevi gibi görünürler- minimum biçimlendirmeye sahip çift aralıklı bir doc dosyası formatındadırlar. 

**Post-print: Meslektaş inceleme sürecinde (peer review process) olan ve gözden geçirenin yorumlarını içeren belgedir. Henüz yazının dergide yayınlanması için gerekli unsurlarla biçimlendirilmemiş, yayınlanmadan önceki son halidir. Bu aşamada henüz bilinen akademik dergi makalesine benzeyecek şekilde formatlanmamıştır. Biçim olarak bir PDF dokumanı olmasına rağmen yine de bir çift aralıklı .doc dosyasına benzeyebilir. Postprint bazen “final submitted manuscript” ya da “accepted manuscript” olarak isimlendirilebilir. 

***Yayıncı versiyonu (Publishers version/PDF): Bu versiyon makalenin derginin web sitesinde yayınlanan versiyonudur. Yayıncı tarafından profesyonelce dizgilenmiş bu versiyon derginin bilinen formatıyla uyumlu görünmektedir. Makalenin diğer formatları Kurumsal Arşiv’de yer alırsa makalenin bu versiyonuna bağlantı verilmelidir.

 

 

*Kaynak: İstanbul Üniversitesi Kurumsal Akademik Açık Erişim Sistemi sayfası

*Kaynak: Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Açık Erişim sayfası